Ακρορριζεκτομή
Η Ακροριζεκτομή είναι μία μικρή χειρουργική επέμβαση η οποία στοχεύει στην εξουδετέρωση μιας φλεγμονής που προσβάλλει το άκρο της ρίζας ενός δοντιού.
Με την ακροριζεκτομή αποκαλύπτουμε και κόβουμε το άκρο της ρίζας ενός δοντιού μήκους περίπου 2-3 χιλιοστών (ακρορρίζιο) και ταυτόχρονα αφαιρούμε τους γύρω φλεγμονώδεις, παθολογικούς ιστούς.
Με την ακροριζεκτομή αποκαλύπτουμε και κόβουμε το άκρο της ρίζας ενός δοντιού μήκους περίπου 2-3 χιλιοστών (ακρορρίζιο) και ταυτόχρονα αφαιρούμε τους γύρω φλεγμονώδεις, παθολογικούς ιστούς.
Πολλές τέτοιες φλεγμονές μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, με την κλασική Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση). Η ακρορριζεκτομή συνήθως εκτελείται όταν έχει ήδη αποτύχει, για διάφορους λόγους, η ενδοδοντική θεραπεία. Μπορεί όμως να είναι απαραίτητη ακόμη και στην περίπτωση υπάρχουσας ενδοδοντικής θεραπείας η οποία είναι άρτια.
Στα οπίσθια δόντια μπορούμε να προβούμε σε ακόμη μια ενέργεια. Αν δούμε ότι μια ρίζα δεν σώζεται, είτε γιατί δεν έχει αρκετό οστό είτε γιατί έχει κάταγμα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ακρωτηριασμό της. Κόβουμε τη ρίζα, και το δόντι παραμένει στο στόμα, στηριζόμενο στις άλλες. |
Ενδείξεις:
Αντενδείξεις
- Η ακρορριζεκτομή είναι η λύση επιλογής, όταν έχουμε κύστεις ή αποστήματα στην περιοχή της ρίζας του δοντιού που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ενδοδοντική θεραπεία ή όταν η ενδοδοντική θεραπεία για κάποιους λόγους έχει αποτύχει. Τέτοιοι λόγοι μπορεί να είναι η θραύση κάποιου μικροεργαλείου μέσα στη ρίζα του δοντιού, η έξοδος εμφρακτικού υλικού από την ρίζα ή η αδυναμία προσέγγισης στο ακρορριζικό τρήμα.
- Η ακρορριζεκτομή αποτελεί μια απλή χειρουργική επέμβαση, αρκεί να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες αντισηψίας. Γίνεται με την βοήθεια τοπικής αναισθησίας όπως μια απλή εξαγωγή. Φυσικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η γενική κατάσταση του ασθενή και το ιατρικό ιστορικό του, όπως και σε κάθε άλλη ιατρική πράξη.
Αντενδείξεις
- Δεν ενδείκνυται σε δόντια που οι ρίζες τους βρίσκονται κοντά σε νεύρα ή παρουσιάζουν ανατομικές δυσκολίες στην προσέγγιση τους.